Trobada de productors i consumidors
Al gener, en ple temporal Glòria, ens hem reunit al restaurant de l’Hort del Rector de Sant Feliu de Guíxols (mentre el mar estava súper esverat i espectacular) hem fet la primera trobada de productors i consumidors. Ens hem reunit 25 persones anb moltíssimes ganes de compartir i crear junts.
Ha estat una experiència molt nutritiva perquè hem pogut parlar directament amb les persones que dia a dia estan treballant i produint productes de proximitat, escoltant les seves inquietuds, valors i il·lusions. Prenent nota del que ens diuen perquè així Eco Eco es construeixi a partir de la seva veu, perquè sigui útil per tots.
La Carme Picas del Ginjoler ens ha obert les portes del seu espai i ens ha preparat uns plats esplèndids i boníssims. En Manel de Mas Ponsjoan ens ha portat vins de km0 fets per ell. Gràcies a tots per la vostra generositat! Gràcies també Ferran Gasau per les teves fotos i vídeos captant l’essència del moment.
A quines conclusions hem arribat?
Els productors defensen fer un producte que sigui bo, net i just, amb un preu raonable pel productor i raonable pel consumidor, saltant-se les grans distribuïdores.
El consumidor cada cop més vol poder anar directament als masos a comprar, a buscar oli, préssecs, buscant la compra directa. Un ecosistema divers, a un preu just, posant en valor el km0. Els hi agrada saber qui són les persones que hi ha a darrera de cada producte, qui està fent créixer el que ells compraran i menjaran.
"La millor etiqueta ets tu” si el consumidor et veu a tu, què més pot demanar? La confiança que inspira el propi productor fa que l’experiència sigui única.
Els productors destaquen una frase: “no em pots discutir el preu d'un producte fins que no passis un any fent la producció i saber el que és”. Una reflexió bona per prendre consciència del valor de cada producte. El productor ha de poder explicar la diferència.
Moltes persones han comentat: "jo vull que continuïs fent el que fas", d’aquí la importància de donar suport a tota aquesta xarxa de petits productors i d’acceptar i entendre el preu que el productor demana, molts diuen: “jo et pago el preu que tu demanes perquè vull que puguis seguir fent això que fas”.
Un altra frase per prendre consciència és saber. “lo avall que és la terra”. Poques paraules més calen, certament.
Eco Eco és un canal perquè el productor es pugui explicar i tenir visibilitat, un dels màxims problemes és la invisibilitat, volem connectar el territori, connectant productors locals amb consumidors, creant una xarxa de confiança, per divulgar i fomentar aquests petits projectes.
La xarxa ha de mostrar transparència, confiança, vincle i sinceritat.Fem tot això perquè és la nostra aportació al canvi, conscients de l’emergència climàtica, per consciència social i per posar el nostre gra de sorra, per un consum més conscient i sostenible. Comencem?
Amb qui hem compartit la taula?
Celler López Schendlt: recuperen vinyes velles al Baix Empordà. Treballen en ecològic i sense afegir sulfits ni cap producte enològic, amb llevats autòctons, aposten per la mínima intervenció al celler.
Ca la Maria Restaurant: la seva cuina es defineix com a catalana moderna, són els gustos de sempre utilitzant tècniques i acabats actuals. Amb ingredients de proximitat, de temporada, ecològics, de comerç just i pesca sostenible. Restaurant Km0 d'Slow Food Empordà, de Llagostera.
Hort de la Viola: un projecte familiar dedicat al cultiu de les flors ecològiques i verdures sanes, fresques i locals al Baix Empordà. Treballant amb respecte per la terra, de forma artesanal.
Mas Molla: agricultura familiar tradicional, basada en la collita pròpia i la venta directa al mas o al mercat. Cultiven vinyes oferint vi de pagès i fruiters oferint a l’estiu fruites de secà.
Lo Traginer: un projecte per a l’abastiment i la distribució de productes naturals, ecològics, artesanals i de confiança, de petites i mitjanes productores i elaboradores catalanes.
Cervesa Poch’s: elaboradors de cervesa artesana des de Castellfollit de la Roca.
Masia Escrigas: es dediquen al turisme rural i organitzen tallers i visiten a la granja. Tenen hort ecològic, ous de les pròpies gallines, ramat de vaca de pastura i ramat d’ovella ripollesa.
Abricoc: espai gastronòmic i botiga plena de màgia a Fonteta. L’Alba ofereix una selecció de productes artesanals del territori. Organitza activitats i experiències al voltant del producte, on el productor i el producte són els veritables protagonistes.
Mengívola: aliments i sensacions. Aposta pels productes de casa sense renunciar a la qualitat i sobretot a les sensacions. Dels d’olis als fruits secs passant pels vins, vinagres, cerveses, arrossos, formatges, melmelades i anxoves.
Mas Ponsjoan: una masia de Calonge que es dedica a la producció natural d’horta, fruita, oli i vi.
Casamar: un restaurant on el capdavant hi ha Quim Casellas que pertany a la generació de joves cuiners que senten una irrenunciable passió per la cuina, amb un entusiasme que dóna el toc màgic al seu treball. La seva obsessió, la qualitat.
El Ginjoler: càtering i restaurant a l’Hort del Rector de Sant Feliu de Guíxols. Restaurant slow Food km0. L’ànima de la cuina és la Carme Picas, apassionada del producte local, de la nostrq terra i dels petits productors. En Xevi és el responsable de la tria dels vins: naturals, de qualitat, especials.
Agro Mas Alba: agroturisme i formatgeria. Tot el procés de producció del formatge té lloc a la pròpia finca. Conreen els camps amb els quals alimentem el propi ramat. Munyen cada dia i elaborem els formatges exclusivament amb la llet pròpia. També fan visites guiades a la formatgeria.
La finestra verda: una botiga de proximitat, alimentació ecològica i natural, a Sant Felliu de Guíxols.
Dinet Kosters d’Ous Trencaclosques: un projecte que cuida a 3.000 gallines que fan ous ecològics des de la granja de Fonteta.
Us agradaria formar part de la comunitat d’Ecoeco i participar als nostres actes, tallers i iniciatives? Apunteu-vos al newsletter d’Ecoeco
Gràcies a tots!