Trobada de productors i consumidors

Al gener, en ple temporal Glòria, ens hem reunit al restaurant de l’Hort del Rector de Sant Feliu de Guíxols (mentre el mar estava súper esverat i espectacular) hem fet la primera trobada de productors i consumidors. Ens hem reunit 25 persones anb moltíssimes ganes de compartir i crear junts.

Ha estat una experiència molt nutritiva perquè hem pogut parlar directament amb les persones que dia a dia estan treballant i produint productes de proximitat, escoltant les seves inquietuds, valors i il·lusions. Prenent nota del que ens diuen perquè així Eco Eco es construeixi a partir de la seva veu, perquè sigui útil per tots.

La Carme Picas del Ginjoler ens ha obert les portes del seu espai i ens ha preparat uns plats esplèndids i boníssims. En Manel de Mas Ponsjoan ens ha portat vins de km0 fets per ell. Gràcies a tots per la vostra generositat! Gràcies també Ferran Gasau per les teves fotos i vídeos captant l’essència del moment.


A quines conclusions hem arribat?

  • Els productors defensen fer un producte que sigui bo, net i just, amb un preu raonable pel productor i raonable pel consumidor, saltant-se les grans distribuïdores.

  • El consumidor cada cop més vol poder anar directament als masos a comprar, a buscar oli, préssecs, buscant la compra directa. Un ecosistema divers, a un preu just, posant en valor el km0. Els hi agrada saber qui són les persones que hi ha a darrera de cada producte, qui està fent créixer el que ells compraran i menjaran.

  • "La millor etiqueta ets tu” si el consumidor et veu a tu, què més pot demanar? La confiança que inspira el propi productor fa que l’experiència sigui única.

  • Els productors destaquen una frase: “no em pots discutir el preu d'un producte fins que no passis un any fent la producció i saber el que és”. Una reflexió bona per prendre consciència del valor de cada producte. El productor ha de poder explicar la diferència.

  • Moltes persones han comentat: "jo vull que continuïs fent el que fas", d’aquí la importància de donar suport a tota aquesta xarxa de petits productors i d’acceptar i entendre el preu que el productor demana, molts diuen: “jo et pago el preu que tu demanes perquè vull que puguis seguir fent això que fas”.

  • Un altra frase per prendre consciència és saber. “lo avall que és la terra”. Poques paraules més calen, certament.

  • Eco Eco és un canal perquè el productor es pugui explicar i tenir visibilitat, un dels màxims problemes és la invisibilitat, volem connectar el territori, connectant productors locals amb consumidors, creant una xarxa de confiança, per divulgar i fomentar aquests petits projectes.
    La xarxa ha de mostrar transparència, confiança, vincle i sinceritat.

  • Fem tot això perquè és la nostra aportació al canvi, conscients de l’emergència climàtica, per consciència social i per posar el nostre gra de sorra, per un consum més conscient i sostenible. Comencem?

Amb qui hem compartit la taula?

  • Celler López Schendlt: recuperen vinyes velles al Baix Empordà. Treballen en ecològic i sense afegir sulfits ni cap producte enològic, amb llevats autòctons, aposten per la mínima intervenció al celler.

  • Ca la Maria Restaurant: la seva cuina es defineix com a catalana moderna, són els gustos de sempre utilitzant tècniques i acabats actuals. Amb ingredients de proximitat, de temporada, ecològics, de comerç just i pesca sostenible. Restaurant Km0 d'Slow Food Empordà, de Llagostera.

  • Hort de la Viola: un projecte familiar dedicat al cultiu de les flors ecològiques i verdures sanes, fresques i locals al Baix Empordà. Treballant amb respecte per la terra, de forma artesanal.

  • Mas Molla: agricultura familiar tradicional, basada en la collita pròpia i la venta directa al mas o al mercat. Cultiven vinyes oferint vi de pagès i fruiters oferint a l’estiu fruites de secà.

  • Lo Traginer: un projecte per a l’abastiment i la distribució de productes naturals, ecològics, artesanals i de confiança, de petites i mitjanes productores i elaboradores catalanes.

  • Cervesa Poch’s: elaboradors de cervesa artesana des de Castellfollit de la Roca.

  • Masia Escrigas: es dediquen al turisme rural i organitzen tallers i visiten a la granja. Tenen hort ecològic, ous de les pròpies gallines, ramat de vaca de pastura i ramat d’ovella ripollesa.

  • Abricoc: espai gastronòmic i botiga plena de màgia a Fonteta. L’Alba ofereix una selecció de productes artesanals del territori. Organitza activitats i experiències al voltant del producte, on el productor i el producte són els veritables protagonistes.

  • Mengívola: aliments i sensacions. Aposta pels productes de casa sense renunciar a la qualitat i sobretot a les sensacions. Dels d’olis als fruits secs passant pels vins, vinagres, cerveses, arrossos, formatges, melmelades i anxoves.

  • Mas Ponsjoan: una masia de Calonge que es dedica a la producció natural d’horta, fruita, oli i vi.

  • Casamar: un restaurant on el capdavant hi ha Quim Casellas que pertany a la generació de joves cuiners que senten una irrenunciable passió per la cuina, amb un entusiasme que dóna el toc màgic al seu treball. La seva obsessió, la qualitat.

  • El Ginjoler: càtering i restaurant a l’Hort del Rector de Sant Feliu de Guíxols. Restaurant slow Food km0. L’ànima de la cuina és la Carme Picas, apassionada del producte local, de la nostrq terra i dels petits productors. En Xevi és el responsable de la tria dels vins: naturals, de qualitat, especials.

  • Agro Mas Alba: agroturisme i formatgeria. Tot el procés de producció del formatge té lloc a la pròpia finca. Conreen els camps amb els quals alimentem el propi ramat. Munyen cada dia i elaborem els formatges exclusivament amb la llet pròpia. També fan visites guiades a la formatgeria.

  • La finestra verda: una botiga de proximitat, alimentació ecològica i natural, a Sant Felliu de Guíxols.

  • Dinet Kosters d’Ous Trencaclosques: un projecte que cuida a 3.000 gallines que fan ous ecològics des de la granja de Fonteta.

Us agradaria formar part de la comunitat d’Ecoeco i participar als nostres actes, tallers i iniciatives? Apunteu-vos al newsletter d’Ecoeco

Gràcies a tots!

ECOECO